VM 2018: Guide til værtsbyerne

Heste jerky, travesty cabaret, den eneste præ-atomiske ubåd i verden og 8 andre grunde til at besøge Rusland denne sommer.
Scroll Down!

 

Vi har foretaget en omfattende undersøgelse blandt indbyggerne i de 11 værtsbyer og fundet ud af, hvordan de opfatter turister og fans, der tilhører LGBT-miljøet. Resultaterne har vi samlet i en oversigt, der viser stemningen i de 11 byer.
Ranglisten præsenterer vi forneden, og den fulde rapport kan du læse her.

SARANSK

Saransk den mest begejstrede by i forhold til FIFA World Cup 2018. Der er mange adspurgte indbyggere der mest ser frem til at byde de danske tilskuere velkommen.

I Saransk spiller Danmark sin første kamp den 16. juni mod Peru.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 65%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 68%


Hvad skal jeg se?

Saransk er hovedstad i republikken Mordovia, som er hjemstavn for to af landets ældste oprindelige befolkningsgrupper – erzja- og moksha-folket. Brug den mordvinske hilsen ”Shumbrat”, og du vil blive mødt med åbne arme af lokalbefolkningen.

Tæt ved banegården finder du Stratonavt-pladsen, der er dedikeret til de første mænd, der nåede stratosfæren i en ballon. Herfra er du i gåafstand fra Кафедральный собор праведного воина Феодора Ушакова (Den Hellige Kriger Fjodor Ushakovs Katedral) (Ulitsa Sovetskaya 53). (NB. ‘Ulitsa’ er russisk for ”gade”). Herfra kan du lytte med, når 12 klokker fordelt på fire klokketårne ringer ind.

Vi anbefaler, at du slapper af i den tyrkiske ‘Hamam’ sauna, som du finder i Saransk Hotel (Ulitsa Kommunisticheskaya 35). Her kan du både nyde et finsk dampbad og jacuzzi.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Det er værd at besøge Mordovskoye Podvorye (Ulitsa Saranskaya 21), hvor du kan nyde lokale delikatesser. En af vores favoritter er Makhan, som er tørrede pølser af hestekød. Intet slår dog områdets helt særlige søde boller, som man plejede at give til gravide kvinder i troen på, at kvinderne ville producere mere mælk med denne kost.

Når det gælder drikkelse, er den lokale signaturdrik Kvass. Drikken er en alkoholfri cocktail lavet på surdej og sukkerroer – den kan i høj grad anbefales.

Hvor skal kampene ses?

Beerloga Pub (Ulitsa Bolshevistskaya 60 A) er et godt sted at overvære VM. Her kan 2-3 personer med lethed spise sig mætte i en gryde muslinger i cremesauce til omkring 200 kroner eller en kæmpe tallerken stegte tigerrejer til cirka det halve.

For LGBT-fans:

Der er ikke det store natteliv for LGBT-personer i Saransk. De lokale mødes hovedsageligt online via eksempelvis Hornet eller Grindr.

 1. Befolkningstal: 314.789
 2. Afstand til Moskva: 652 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 20 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 377 kroner (3.545 rubler)

SAMARA

Samaras indbyggere er de i rundspørgen, der tror, deres by vil være dårligst forberedt til at afholde VM. Det er samtidig byen, hvor flest adspurgte anser sig selv som de mest inkarnerede fodboldfans.

Danmarks anden kamp er mod Australien. Den skal spilles den 21. juni i Samara.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 68%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 69%


Hvad skal jeg se?

Samara er en billedskøn by ved Volga-floden, som plejede at være en af de mest indesluttede byer i Rusland. Her finder du Stalins bunker (Ulitsa Frunze, 167), et 37 meter dybt underjordisk beskyttelsesrum bygget til at modstå et atomangreb.

I Samara skal du besøge Kosmonaut Museet Cosmic Samara (Prospekt Lenina 21). Her kan du inspicere nogle af Ruslands største satellitter og rumraketter.

Byen er fuld af spændende skulpturer, men vores personlige favorit er monumentet tilegnet Onkel Styopa (Leningradskaya Ulitsa). Det er en seks meter høj statue af en berømt betjent, der optrådte i en digtsamling af den sovjetiske digter Sergei Mikhalkov.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Drik lokale øl på en af de ældste bryggerier Zhigulevsky Brewery (Volzhskiy prospekt 4.) og lær om kunsten at brygge imens. Skal du have en pause fra alkoholen, så besøg det aldrig tomme Coffee Bean (Ulitsa Leningradskaya 2). Her kan du få morgenmad ved havnefronten, god kaffe og lækre desserter. Skal det være mere solidt end det, får du gedigne og gode måltider på Maximillians (Moskovskoe shosse 4). Endelig kan du få borsch suppe med røget and for under 50 kroner på den nye gastro-café The Soup (Molodogvardeyskaya Ulitsa 153).

Hvor skal kampene ses?

På den populære sportsbar Von Wakano 1881 kan du få den lokale øl Zhigulevskoye for under 20 kroner, mens den sultne fodboldfan kan få spidsbryst i rødvinssauce for 60 kroner.

For LGBT-fans:

Byen ældste homobar hedder Iguana (Ulitsa Vladimirskaya 29) og åbnede i 2009. Her er åbent torsdag til søndag med underholdning i form af dans, vandpibe og private rum.

 1. Befolkningstal: 1.169.719
 2. Afstand til Moskva: 1.100 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 22 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 519 kroner (4.884 rubler)

MOSKVA

Moskva er den russiske by, hvor de adspurgte har det mest negative syn på VM, og hvor fleste indbyggere forventer aggressive fodboldfans. 1% af moskovitterne anser de danske spillere som mest sandsynlige til at gøre brug af doping.

Danmarks tredje kamp mod Frankrig spilles den 26. juni i Moskva.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 66%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 72%


Hvad skal jeg se?

De lokale spøger ofte med, at Moskva ikke er en del af Rusland, eftersom en stor del af befolkningen kommer fra andre regioner, blandt andet præsident Vladimir Putin og premierminister Dmitri Medvedev, som begge kommer fra Skt. Petersborg.

I Moskva må du ikke gå glip af et besøg på Den Røde Plads og Kreml – gå indenfor, du vil ikke fortryde det! – og Skt. Basils Katedral. Det er derudover værd at besøge Lenins mausoleum på Den Røde Plads, hvor den kommunistiske revolutionær er stedt til hvile.

Fra Bolshoj Kamenny-broen finder du en af de bedste udsigter over Kreml. Herfra kan du også se Frelseren Kristus-Katedralen, hvor punk-protestbandet Pussy Riot opførte deres berømte protestsang mod Vladimir Putin.

Husk også at besøge den berømte Gorky Park (Ulitsa Kryimskiy Val 9s32), som rockbandet Scorpions sang om i ”Wind of Change”. Den blev indviet af Chelsea-sugardaddy Roman Abramovich’ tidligere partner.

Hvis du er interesseret i sovjetisk og russisk fodbold, kan du desuden besøge Moscow Museum (Zubovskiy bulvar. 2), hvor der er en særlig fodboldudstilling, mens VM står på.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Vi anbefaler i høj grad, at du smager på Sovjet-æraens kogekunst på Stolovaya No 57 (Krasnaya-pladsen 3). Caféen befinder sig på tredje sal i GUM (Gosudarstvennij Universalnij Magazin), et kæmpe statsligt varehus på Den Røde Plads. Her tog den sovjetiske elite hen for at stille sulten, og maden i dag er lige så formidabel, som den var i 1950’erne.

Er du til det fashionable, er aftenerne en perfekt anledning til at tage et smut forbi Noor Bar (Tverskaya Ulitsa 23/12) inden du besøger Time Out Bar (Ulitsa Bolshaya Sadovaya 5, 13. sal), som befinder sig på taget af Peking Hotel. Dette er en anden bygning fra Stalin-æraen, og her finder du god mad og drikke, mens du kan nyde udsigten over Moskva og Maiakovsky-pladsen. Pladsen er opkaldt efter digteren Vladimir Maiakovsky, der skød sig selv efter Den Russiske Revolution.

Hvor skal kampene ses?

Den enorme sports-bar LigaPapa (Ulitsa Bolshaya Lubyanka 24/15) er åben alle døgnets timer og er et must for fodboldfans. Her er to store rum, hvorfra der kan streames op til syv kampe på en gang, uden at forskellige fangrupperinger forstyrrer hinanden.

For LGBT-fans:

Central Station (Ulitsa Leninskaya Sloboda 19, korp. [bygning] 2) er en kæmpe natklub med super underholdning: live shows, go-go dansere og skumfester. Vi anbefaler også Voda (Ulitsa Leninskaya Sloboda 19, korp. 2), en spa særligt for homoseksuelle, hvor du også kan opleve temafester.

 1. Befolkningstal: 12.500.123
 2. Gennemsnitstemperatur i juni: 20 grader
 3. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 670 kroner (6.303 rubler)

VOLGOGRAD

2% af de adspurgte indbyggere ser mest frem til at byde danske tilskuere velkommen. Til sammenligning ser 26% mest frem til tyske tilskuere.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 72%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 66%


Hvad skal jeg se?

Byen Volgograd, der i daglig tale kaldes Stalingrad, ligger ved floden Volga og lagde grund til et af de største slag under 2. verdenskrig. Byens mest berømte ikon er den 52 meter høje statue ”Rodina-mat’ zavyot!” (Moderlandet kalder) på bakketoppen Mamaev Kurgan – et gravsted for tusinder af soldater, der mistede livet under slaget ved Stalingrad.

På det nærliggende museum kan du se et enormt panorama af slaget (museet ligger på Ulitsa Imeni Marshala V.i. Chuykova 47). 

Ankommer du til Volgograd med tog, kan det anbefales at tage et nærmere kig på banegårdens lofter. Bygningen er en af de smukkeste konstruktioner fra Stalin-æraen og skildrer en kvinde i fåreskind. Ifølge sagnet var det oprindeligt et maleri af Joseph Stalin, der blev malet over under Nikita Khrushchevs regeringstid.

I nærheden af stationen finder du den surrealistiske Barmaley-fontæne, der skildrer seks børn, som danser rundt om en krokodille. Det er guf for din Instagram-profil!

Hvor kan jeg spise og drikke?

Frit oversat til Pandekageklubben (ligger på Ulitsa Sovetskaya 8) finder du uovertrufne russiske blinis – pandekager – med kød-, kaviar- eller muslingefyld. Senere kan du besøge ølbaren Draft Craft Bar (der ligger på Ulitsa Akademicheskaya 8) og vælge mellem 40 forskellige øl til spotpris – mellem 10 og 20 kroner stykket.

Er du til mere avancerede drinks, er det hotte Mile Bar (Yel’shanskaya Ulitsa 2А) det rette sted. Her kan du få kulørte drinks, mens de lokale DJ’s sætter gang i festen.

Husk også at smage Kindzmarauli, en sød georgisk vin.

Hvor skal kampene ses?

Bamberg, en af byens største tyske værtshuse (beliggende på Ulitsa Sovetskaya 20), kan du opleve autentisk bayersk stemning og exceptionelle tyske øl til omkring 25 kroner for en halv liter. Den tyske kok laver desuden lækre tyske pølser til omkring 65 kroner stykket.

For LGBT-fans:

Den eneste natklub for homoseksuelle i Volgograd hedder Golden Flirt (Ulitsa Moskovskaya 2) og disker op med dans, russisk popmusik, shows og et ‘dark room’. 57% af de adspurgte indbyggere i Volgograd er ligeglade med turisters seksuelle orientering, og det gør byen til et af de mere sikre steder for LGBT-fans.

 1. Befolkningstal: 1.015.586
 2. Afstand til Moskva: 972 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 21 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 445 kroner (4.184 rubler)

NIZHNY NOVGOROD

De adspurgte i Nizhny Novgorod er de, der ser deres VM-værtskab som mindst gavnligt for deres by.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 79%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 67%


Hvad skal jeg se?

Nizhny Novgorod blev grundlagt i 1221 og ligger, hvor floderne Oka og Volga mødes.

Følger du murene fra den oldgamle borg Novgorod Kremlin ned til Minin og Pozharsky-pladsen, kan du se Chkalov-trappen, der består af 500 trin og er formet som et uendelighedstegn.

Hovedgaden i Nizhny Novgorod er Bolshaya Pokrovskaya. Her finder du et væld af historiske bygninger, hvorfra der handles alt, hvad hjertet begærer. Herfra kan du besøge bilfabrikken GAZ’ Historiske Museum (Prospekt Lenina, 95), hvor du kan komme helt tæt på alle sovjetiske biler, der er blevet produceret i byen.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Besøg den populære bar og restauration Berezka (Ulitsa Bolshaya Pokrovskaya 51a), hvor kyndige kokke tager imod. Her anbefaler vi, at du prøver den lokale specialitet soljanka suppe, der laves på kalvenyrer og kanin koteletter, til forret. Nyd en anden lokal specialitet, napoleonskage, til dessert.

Franky Bar (Ulitsa Zvezdinka 10/52), kan du opleve en nostalgisk beværtning med jazz, dunkel belysning, personale med butterflys og cocktails serveret i krystalglas. Når du har smagt klassiske cocktails som Negroni, El Presidente og Aviation, skal du huske at slutte af med en Fernet-Branca som værn mod tømmermænd.

Hvor skal kampene ses?

Novgorods mest populære sportsbar er Na Piskunova (Ulitsa Piskunova 40), der ligger klods op af Novgorod Kremlin, og huser en overdådig terrasse. På menukortet er der protein i form af steg, grillet kød og burgere fra cirka 55 kroner, og du kan skylle det ned med både lokal og tyske øl. Det bedste er dog at bestille en krus med 1,5 liter lokal øl og gyldne, sprøde pomfritter for blot 65 kroner. På væggene viser projektorer lokale nyheder om morgenen og fodbold om aftenen.

For LGBT-fans:

Byens eneste natklub for homoseksuelle er STM-Ultra (Ulitsa Rozhdestvenskaya 20). Her kan du rejse tilbage i tiden til 00’erne, hvor natklubben åbnede.

 1. Befolkningstal: 1.264.075
 2. Afstand til Moskva: 419 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 20 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 519 kroner (4.883 rubler)

KALININGRAD

1% af de adspurgte indbyggere i Kaliningrad tror på, at Danmark er den mest sandsynlige vinder af VM.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 68%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 64%


Hvad skal jeg se?

Kaliningrad er Ruslands mest vestligt beliggende by. Faktisk grænser byen slet ikke op til Rusland, men ligger derimod mellem Polen og Litauen, blot 500 kilometer i fugleflugt fra København. Indtil 1946 var byen tysk og hed Königsberg.

Et af de eneste tilbageværende symboler på byens tyske historie er den restaurerede Königsberg Katedral (Ulitsa I. Kanta 1), hvor den tyske filosof Immanuel Kant ligger begravet.

Den sovjetiske fortid har også præget byen. Ubåden B-413 er en af blot en håndfuld bevarede ikke-atomdrevne ubåde. Turister har mulighed for at stige ombord og på egen krop opleve, hvordan livet i en ubåd var (Peter the Great Embassy 1).

Et andet vartegn er byens skov med høje, skrånende fyrretræer, der slanger sig om hinanden og har givet skoven kælenavnet ’Den dansende skov’. Skoven befinder sig på Den kuriske landtange, en 100 kilometer lang sandtange, der adskiller ferskvandet i Den kuriske lagune med Østersøen, og som i 2000 blev optaget på UNESCOs Verdensarvliste. Den nemmeste måde at besøge stedet på er med taxa.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Det lokale brasserie Khmel (Pobedyi-pladsen 10) byder på mad lavet på traditionelle russiske opskrifter og lokalt brygget øl. Vi anbefaler, at du prøver signaturretten bestående af vildsvin bagt med cedertræ nødder plukket i den lokale skov. Der er derudover 20% rabat på alle retter mellem 16:00-19:00 og igen mellem 00:00-02:00.

Hvor skal kampene ses?

Corner Pub (Ulitsa Bolnichnaya 21) har en stor projektor, der viser kampene på væggene, og komfortable omgivelser. Det er det perfekte sted at drikke vodka med syltede tomater og agurker for omkring 25 kroner.

For LGBT-fans:

Byens eneste natklub for homoseksuelle er Amsterdam (Ulitsa Litovskiy Val, 38, pod. 14). Her er der jævnligt temafester, hvor du kan fejre nytårsaften i august eller rejse tilbage i tiden til 60’erne. Har du danset for meget, kan du svale dig med den læskende lokale litauiske øl Švyturys.

 1. Befolkningstal: 467.289
 2. Afstand til Moskva: 1282 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 19 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 745 kroner (7.010 rubler)

KAZAN

Kazans borgere ser mest frem til besøgende fra Tyskland og England. Kanzan borgerne er samtidig dem, der mener at englænderne er de spillere der med mindst sandsynlighed vil gribe til doping under konkurrencen.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 79%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 72%


Hvad skal jeg se?

Kazan er hovedstad i republikken Tatarstan og kendt som Ruslands ”tredje hovedstad”. Regionen er primært befolket af tatarer, som er den næststørste befolkningsgruppe i Rusland, og som er beslægtet med tyrkere, kasakhere og usbekere.

Det traditions- og olierige område blev annekteret af Ivan den Grusomme i det 16. århundrede, og Skt. Basils Katedralen i Moskva blev bygget for at markere denne annektering.

Kazan er også rig på kirker og moskéer og har en Kreml opført i hvidsten. Her holder republikkens præsident til, og den er i høj grad et besøg værd. Du kan også spankulere fra Kreml ned til havnekanten og udforske den to kilometer lange Bauman Street, der er fyldt med gamle palæer, hoteller, souvenir butikker, natklubber, barer og caféer.

Gå heller ikke glip af madfestivalen ‘Vkusnaya Kazan’ (Delikate Kazan) i Gorky Park (Ulitsa Nikolaya Ershova). Det er en enorm open-air picnic, og her vil de præsentere landets største velkomstbanner med symboler fra alle deltagerlande ved VM.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Vi anbefaler, at du prøver tørret hestekøb og nudelsuppen ‘tokmach’ på restauranten Panorama (Prospekt F.Amirhana 1B), hvor du har en fantastisk udsigt over Kreml.

Fortvivl ikke, hvis budgettet er beskedent. På Dream Cafe (Ulitsa Karla Marksa 50/8) kan du spise dig mæt i Beshbarmak, kogt og hakket kød med nudler i bouillon. Oversat fra det oprindelige sprog betyder det ”fem fingre”, fordi nomader spiste retten med klør fem. Når du takker for måltidet, husk at sige ”Rekhmet” – ”tak” på tatar.

Vil du have en drink, så besøg Kazans populære bar Top Hop (Ulitsa Baumana 36).

Hvor skal kampene ses?

Det bedste sted at se fodbold på storskærm, mens du drikker iskold øl (til under 30 kroner per halvliter) er på den toetagers bar Cernovar (Ulitsa Profsoyuznaya d. 23/12), der er opført i tjekkisk arkitektonisk stil.

For LGBT-fans:

Der er desværre ikke meget at komme efter i Kazan for LGBT-fans. Men på Slivki (Ulitsa Pushkina 60) kan du få overdådige cocktails og fantastisk underholdning.

 1. Befolkningstal: 1.231.878
 2. Afstand til Moskva: 717 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 22 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 519 kroner (4.884 rubler)

ROSTOV VED DON

De adspurgte indbyggere i Rostov er mest tilbøjelige til at tro, at russiske spillere vil bruge doping under VM. Det er også her, tiltroen til, at Rusland vinder VM er størst.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 68%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 64%


Hvad skal jeg se?

Rostov ved Don ligger 46 kilometer fra Det Azovske Hav. De lokale omtaler byen som ”Fader”, og at spørge dem hvorfor er en smart måde at lære de lokale at kende på.

Et besøg på Rostovs Akademiske Teater (Square Teatralnaya 1) er en stor oplevelse. Bygningen er modelleret efter en traktor i den sovjetiske konstruktivismes ånd.

Da Rostov ligger tæt på skønne strande, er en af de bedste måder at tilbringe din tid på at leje en bil for omkring 250 kroner om dagen og køre til Pavlo-Ochakovskaya Spit, der ligger cirka 65 kilometer fra Rostov.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Slå et smut forbi Abbey Road (Sokolova 31) og oplev hyggelig, afdæmpet pub-stemning i bedste Beatles-ånd eller besøg Mozart Wine House (Bolshaya Sadovaya, 130), hvor du finder fantastiske vine.

Er du til storslået luksus, krystalkroner og antik litteratur, er Onegin Dacha (Prospekt Chehova 45B) stedet for dig. Er du snarere på udkig efter en pause fra det russiske køkkens mange kødretter, får du fremragende vegetar pastaretter på restaurant Gaia (Ulitsa Maksima Gorkogo 119).

Hvor skal kampene ses?

Den irske pub Dublin (Prospekt Voroshilovskiy 18/18) giver dig live streams af de største kampe på storskærm, og tæller derudover fem plasma-tv’er. Bestil deres signaturret ”The Celtic Heritage”, og for 50-60 kroner kan du sætte tænderne i lækre kartofler og sovs akkompagneret af velstegt oksekød eller grillede spareribs. Skyl det ned med fem forskellige typer specialøl, der alle koster omkring 10 kroner for 0,33 liter.

For LGBT-fans:

Natklubben Hollywood Cabaret (Lermontovskaya ulitsa 233b) har to arketyper af gæster: kvinder, der er til mandlige strippere, og mænd, der er til mandlige strippere. Uanset køn er du velkommen fredag og lørdag, hvor danserne leverer et forrygende show.

 1. Befolkningstal: 1.125.299
 2. Afstand til Moskva: 1072 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 23 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 452 kroner (4.253 rubler)

SOCHI

Måske er det på baggrund af det nylige Vinter OL, at Sochi er den værtsby, hvor befolkningen har det mest positive billede af VM, og hvor homofobi er mindst udbredt.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 82%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 77%


Hvad skal jeg se?

Sochi er den russiske pendant til den franske riviera med sin placering ud til Sortehavet. Her udviklede man i 1901 en tesort, der kunne modstå vinterkulden, og sidenhen har man udvidet repertoiret og producerer også russiske vine, som du kan prøvesmage i en af byen vinsmagningshaller. Sochi er verdens næst længste by, og du kan køre 148 kilometer uden at forlade bygrænsen. Det er ikke overraskende også her, du finder Bocharov Ruchey, den officielle sommerresidens for Ruslands siddende præsident.

Du kan også besøge Sochis Olympiske Park (Imeretinskaya nizmennost), hvor Vinterlegene i 2014 blev afholdt. Legene huskes måske bedst for den russiske dopingskandale, men det tager ikke glansen af det imponerende byggeri.

Du kan også spadsere langs havnefronten, tage svævebanen til den smukke nationalpark Dendrarium (Kurortny Avenue 74), eller besøge det smukke ferieresort i bjergene Krasnaya Polyana. Her kan du indsnuse den liflige duft fra nåletræerne og bjergene og leje en cykel for omkring 175 kroner om dagen (Adlerskiy rayon, selo Estosadok, Ulitsa Olimpiyskaya 35).

Hvor kan jeg spise og drikke?

Når du slentrer ned af havnefronten i det centrale Sochi, er det værd at slå et smut forbi Lighthouse og nyde et måltid mad og panorama udsigten over havet. Her finder du mad til fornuftige priser: kalvekød til 80 kroner, kød i hvidløgssauce til 45 kroner, laksetatar til 70 kroner og russiske vine til 40 kroner glasset.

Har du en sød tand, kan du besøge caféen og bageriet Praga (Pereulok Morskoy 14) i centrum, hvor du kan nyde en kop kaffe og lækkert bagværk til omkring 90 kroner.

Hvor skal kampene ses?

Sportsbaren Dobriy El’ (Prospekt Kurortnyiy 16), hvis navn kan oversættes til ”den venlige ale”, er kun få meter fra Sochis havn. Her kan du sidde på terrassen, nyde den friske luft og se fodbold, mens øl og mad leveres til dit bord. Menuen består af mættende supper, grillet kød og italiensk pasta (fra omkring 50 kroner og op), såvel som tyske pølser.

For LGBT-fans:

Mayak (Ulitsa Navaginskaiya, 3, korp.5) er Sochis mest berømte homobar og slog for alvor sit navn fast under Vinter OL. Mayaks gæster kalder det kommende VM for ”den anden advent”.

 1. Befolkningstal: 411.524
 2. Afstand til Moskva: 1700 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 25 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 745 kroner (7.010 rubler)

SKT. PETERSBORG

Skt. Petersborg er den russiske værtsby, hvor befolkningen er mest bekymret for matchfixing under VM. 11% af de adspurgte tror, at det er mest sandsynligt, at Rusland indlader sig på matchfixing, mens 2% nærer størst mistro til de danske drenge, når det kommer til matchfixing. Det er samtidig den by, hvor flest adspurgte glæder sig mest til et eventuelt møde med danske fans (8%).


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 73%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 74%


Hvad skal jeg se?

Skt. Petersborg er hjemstavn for tsarer og revolutioner. På grund af sine omfattende kanaler kaldes byen for ‘Nordens Venedig’ og Ruslands kulturelle hovedstad har tilmed sin egen dialekt. Spørg de lokale til almindelige fraser og lokale ord, og du vil passe ind som fod i hose.

Den 23. juni, mens VM afholdes, afholder hele Skt. Petersborg Алые паруса (De purpurrøde sejl), hvor man fejrer eleverne, der består folkeskolen. Store sejlskibe med røde sejl sejler gennem byen i lysskæret fra store fyrværkerier. Det er en oplevelse, få kommer til at overvære, så det er med at nyde fejringen og horderne af glade unge på havnefronten.

Vi anbefaler også den to timer lange gåtur langs kanalerne (fra havnen på Naberezhnaya reki Fontanki 71), som koster omkring 60 kroner.

Glem ikke at sætte tid af til at slentre rundt langs den restaurerede ‘New Holland”-ø (nab. Admiralteysogo kanala 2). Området er spækket med kunstudstillinger, overdådige restauranter og museumsskibet ‘Aurora’ – en beskyttet og bevaret russisk krydser fra år 1900, der ligger i dok ved kajen.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Styr direkte mod den travle, levende Rubenstein Ulitsa, som er samlingspunkt for byens restauranter og barer. Vores førstevalg er 48 Stuliev (Ulitsa Rubinshteyna 5), som byder på jazzmusik, dunkel hyggebelysning og unikke, koncentrerede shots med kirsebær- og havtorn til en tyver stykket.

Har sulten meldt sig, anbefaler vi et måltid, der er en konge værdig, på en af de mange barer eller cafeer på det tidligere palads Golitsyn Loft (Naberezhnaya reki Fontanki 20). Med stukvægge, en marmor skorsten, store vinduer og udsigt over Mikhailovsky Slottet er det et usædvanligt smukt syn. Du kan også besøge Hamlet and Jacks (Volyinskiy per. 2), en restaurant lokaliseret i det, der tidligere var ejernes eget smykkeværksted.

Den lokale delikatesse er ‘chebureki’ – friteret butterdej med lækkert fyld. Prøv for eksempel den berømte Muzhskoys chebureki med oksekød eller svin på Brynza café (Nevskiy prospekt. 50 AI), og skyl herligheden ned med de populære russiske lemonader Tarkhun eller Baikal.

Hvor skal kampene ses?

Fodboldkampe streames på en gigantisk skærm på den irske pub O’Hooligans (Prospekt Bakunina 5), og baren er altid et sikkert valg for fodboldfans, der leder efter en fest. Du kan fejre sejren eller drukne nederlaget i kødboller af vildtkød for omkring 40 kroner per servering.

For LGBT-fans:

Lige ved Dumskaya Ulitsa, mekkaet for Skt. Petersborgs natteliv, finder du Central Station. Her inviterer tre etager til en nat med uendelig fest og sjov. Et andet populært sted er The Blue Oyster Bar (Ulitsa Lomonosova 1), som også byder på cabaret shows.

 1. Befolkningstal: 5.356.755
 2. Afstand til Moskva: 634 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 18 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 669 kroner (6.293 rubler)

JEKATERINBURG

De adspurgte indbyggere i Jekaterinburg er både blandt de mest intolerante overfor LGBT-personer og blandt dem, der tror, overfald på LGBT-personer under VM er mest sandsynligt.


Imødekommenhed overfor udenlandske turister: 72%

🏳️‍🌈 Imødekommenhed overfor fans fra LGBT-miljøet: 69%


Hvad skal jeg se?

Jekaterinburg er den mest østligt beliggende russiske værtsby, og byens borgmester godkendte for nylig et stort vægmaleri til ære for det populære spil Pokémon Go. Takket være lokale graffiti-kunstnere blev vægmaleriet derfor præsenteret overfor byens teater.

På 52. etage, 186 meter over jorden, kan du træde ind på udsigtsplatformen på Visotsky Business Center (Ulitsa Malyisheva 51). Herfra kan du nyde panoramaudsigten over de smukke omgivelser, og på en klar dag kan du se så langt som 25 kilometer. Adgangen til den unikke udsigt koster omkring 35 kroner.

Det er også værd at sætte tid af til at besøge det interaktive museum Jeltsin Center (Ulitsa Borisa Eltsina 3), som er opkaldt efter den første russiske præsident efter Sovjetunionens sammenbrud, Boris Jeltsin. Her kan du se hans personlige ejendele såsom sjældne familiefotos, en kopi af hans kontor i Kreml, en biograf, der viser historiske dokumentarer, og et bibliotek.

’Keyboard Monumentet’ (Ulitsa Gorkogo) er også værd at se. Det er en kæmpe skulptur af tastaturknapper sænket ned i den russiske jord. Sagnet vil vide, at hvis du indtaster dit ønske på de enorme sten-”taster” og afslutter med ’Enter’, vil dit ønske blive opfyldt.

Hvor kan jeg spise og drikke?

Vi anbefaler restauranten Sorriso (Ulitsa Vostochnaya 64). Et måltid bestående af himmelsk pasta og skøn vin, tilberedt af italienske kokke, står dig ikke i mere end 80 kroner.

Er du til barbecue, skal du søge mod to Rebrishkavaya (Ulitsa Hohryakova 72). Restauranten serverer kokkens særlige spareribs – ungarske tværreb i en tyk tomatsovs med søde krydderier – for 80 kroner, og måltidet serveres af sødt personale i en hyggelig atmosfære.

Er rejsekontoen ved at være tom, kan du nyde en fornem kaffe og lækker kage i centrum af Jekaterinburg på Shoko-Cafe (Ulitsa Malyisheva 74).

Hvor skal kampene ses?

Den bedste sportsbar i byen er Ratskeller (Ulitsa 8 Marta 8B). Iskolde øl koster under 20 kroner per halvliter, og du kan få snacks som blæksprutte i dej, rejer og kyllingevinger. Det hele serveres af personale i bayerske dragter, mens du kan følge kampen på storskærm.

For LGBT-fans:

Love Club Vavilon (Malyisheva 53) har ’gay nights’ hver onsdag, hvor du kan regne med dans, shows og lækre drinks. Her er der dog stram dresscode, så møde op velklædt og ikke mindst ædru!

 1. Befolkningstal: 1.455.904
 2. Afstand til Moskva: 1416 km
 3. Gennemsnitstemperatur i juni: 20 grader
 4. Gennemsnitlig pris for et 4-stjernet hotel: 519 kroner (4.884 rubler)